Expeditie Bulskampveld

Op zoek naar de bronstijd in Brugge

Ik moet een beetje graven in het verleden, want het is alweer twee weken dat we naar West-Vlaanderen trokken en in het dichtst beboste gebied van het Brugse Ommeland het tot in de puntjes uitgewerkte Expeditie Bulskampveld ontdekten: vijf speelse wandelroutes voor kinderen in de natuur, die ook een stukje van het verleden uit de doeken doen. Wat wil een mens nog meer?

Wij deden twee wandelingen: die van het Provinciedomein in Beernem en die van het Nieuwenhovebos in Oostkamp. De naam Bulskampveld is een verwijzing naar het Germaanse ‘Bulnas Campa’, wat ‘veld van de stieren’ betekent en onze jongste zoon van bij het begin al volledig in vervoering bracht. Het zoeken naar de stiertjes op de palen van de goed bewegwijzerde paden zorgde op zich al voor het nodige plezier. Aan het Provinciedomein in Beernem brengt de route een overzicht van de bosdieren en de vijf zintuigen aan de man en zorgt een grote speeltuin in het midden voor een welverdiende pauze. Het bezoekerscentrum in het 18de-eeuwse kasteel was niet geopend maar dat belette ons niet om te genieten van van het prachtig gerestaureerde stukje neogotiek – mét vijver én eendjes, jawel – in het hart van het landgoed. Om de drie vaste tentoonstellingen en de salons van de kasteelheer te bewonderen, gaan we zeker nog eens een keertje terug.

Het meest nieuwsgierig was ik naar de wandeling in Nieuwenhoven waar we volgens de folder terug gekatapulteerd zouden worden naar de bronstijd. Een katapult was hier nergens te bespeuren maar heel mooi vormgegeven speeltuigen wél. Die nodigden uit tot veel spelplezier en vertelden ondertussen ook heel wat over de landbouw, klederdracht, en werktuigen van onze voorouders ca. 3000 jaar geleden. Af en toe kwam er een info-paneel aan te pas, maar de ontwerpers van de wandelroute zijn erin geslaagd om de tekstuele informatie zeer beperkt te houden en door middel van enkel de speeltuigen en spelprikkels (wat een cool woord) een beeld te evoceren van het verre verleden van West-Vlaanderen. En dat verdient deze plaats ook echt want via luchtfotografie werden in de streek rond Nieuwenhove cirkelvormige sporen ontdekt, die de resten zijn van grafheuvels. Die grafheuvels zijn nagebootst in de twee speelheuvels (zonder palenkrans of greppel maar wél met glijbaan) die je aan het begin van de wandeling verwelkomen.

En omdat het kerstvakantie was, konden we in het centrum van Brugge ook nog de magische lichtjeswandeling meepikken, beter bekend als ‘Wintergloed’. ’s Anderendaags bezochten we ook het Groeningemuseum maar gezien de kindvriendelijkheid van de Vlaamse Primitieven en hun kompanen nog niet helemaal op punt staat, ga ik daar niet al te veel woorden aan vuil maken. De twee zonen waren er wel allebei over the top gefascineerd door de bloedende wonden van de vele Jezussen aan het kruis en zo hadden we dan ook weer een erg vrolijke afsluiter van het kerstseizoen.

Provinciedomein met bezoekerscentrum Bulskampveld 9, Beernem
Nieuwenhove Bos: Kruising Waterstraat met Hoogendaledreef, Oostkamp

http://www.landschapspark-bulskampveld.be

middenin de natuur | spelprikkels | kasteelpracht | neogotiek | grafheuvels | bronstijd | kruidentuin | totaalconcept | speciaal voor kinderen | lichtjes, lichtjes, lichtjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s