Sidderen, beven en pallieteren in Lier

begijnhof + griezelverhalen + hands-on museum + 3D prehistorie = wow!

Ik had het nog niet eerder geprobeerd maar vond dat het hoog tijd was om het digitale erfgoedtijdperk binnen te treden door eens op stap te gaan met de Erfgoedapp. Die werd gemaakt door FARO, het steunpunt voor roerend en immaterieel cultureel erfgoed, en kan je ondertussen op heel veel plaatsen gebruiken om je uitstap te voorzien van de nodige inhoudelijke stoffering of, in ons geval, digitaal maar educatief verantwoord entertainment voor de kinderen.

Op een druilerige zondag was het even wikken en wegen om een juiste bestemming te vinden maar ik had al wat promotie gezien voor de kinderwandeling ‘Sidderen en Beven in Lier’ en dit leek me wel een geschikt onderwerp voor de leeftijdscategorieën die op sleeptouw genomen moesten worden. Ikzelf was al een keertje op toeristisch bezoek geweest in Lier, ook wel gekend als “het Brugge van de Kempen” of als “Lierke Plezierke” of als “de stad van Felix Timmermans”, maar de man des huizes niet en die was aangenaam verrast door het vele moois én ouds dat de kleine stad te bieden heeft. Unesco werelderfgoed is er te vinden in het Begijnhof, dat momenteel grondig gerestaureerd wordt, en in het Belfort op de Grote Markt, waar in de buurt ook de sprookjesachtige Zimmertoren te vinden is.

De griezelwandeling werd gemaakt door Visit Lier en draait rond Anneke, een meisje dat in de Middeleeuwen verdacht wordt hekserij. Zoonlief weigerde angstvallig om zich te identificeren met het vrouwelijke hoofdpersonage, maar de filmpjes en verhalen over andere spookachtige verschijningen in de stad konden hem wel bekoren. De jongere zoon is, jammer genoeg, wel lichtelijk getraumatiseerd door het filmpje van zuster Marieke die – met een hoofd als het Liegebeest met geelzucht – uit het niets verscheen op de zolder van het virtuele klooster dat we bezochten via de app. Dat vrouwmens kon dan weer wel op de sympathie van de oudste zoon rekenen.

De tweede halte op de route is het Stadsmuseum van Lier en dat was de beste verrassing van de dag. Het museum is nog maar vrij recent geopend (2018) en heeft een prachtig vormgegeven tentoonstelling over Lier en de Lierenaars, die ook wel gekend zijn als “Schapenkoppen” – de legende daarachter kennen we ondertussen ook. De activiteiten voor kinderen zijn prachtig geïntegreerd in de permanente opstelling. Zo konden ze bijvoorbeeld een mammoetpuzzel maken (want er staat een 3D-replica van een mammoet waarvan de restanten in Lier werden opgegraven), struifvogel spelen (een caféspel dat erg doet denken aan vogelpik maar dan met een gigantisch ijzeren vogel waar ooit heel veel gewonden mee gevallen moeten zijn), en een staaltje kantklossen (ondoenbaar voor onze ongeduldigaards). Conclusie: Lier is een daguitstapje zeker waard, en de griezelwandeling vormt een mooie aanvulling voor de kinderen waar je zelf ook nog wat van opsteekt.

Veel meer informatie over de erfgoedapp vind je hier: https://faro.be/ontdek-meer-met-de-erfgoedapp. Alles wat je nodig hebt om de wandeling zelf te doen, kan je hier vinden: https://www.visitlier.be/doen/wandelen/griezelwandeling. En als je meer wil weten over het Stadsmuseum, kan je hier terecht: https://www.visitlier.be/zien/musea/stadsmuseum-lier.

Unesco werelderfgoed | heel handige erfgoedapp | leuke, gevarieerde wandeling voor de kinderen | hands-on museum met veel spelplezier voor jong en oud | interessante stad met veel geschiedenis | gezelligheid troef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s